Deze week is de jaarlijkse Week Tegen Het Pesten. Belangrijk, want pesterijen hebben veel impact op het welzijn van kinderen. Opvallend genoeg blijkt de inrichting van het schoolplein bepalend voor pestgedrag. Op een groen schoolplein gaan kinderen vriendelijker met elkaar om dan op een versteend plein.
Maar liefst zestig procent van de schoolpleinen in ons land is vrijwel volledig betegeld. Een gemiste kans, ook tegen pesten zo blijkt uit onderzoek door Jolanda Maas van de Vrije Universiteit. Kinderen gedragen zich namelijk op zulke versteende pleinen veel competitiever dan op groene schoolpleinen met struinpaadjes, klimbomen of een voedselbosje. Er ontstaan eerder opstootjes en kinderen hebben minder mogelijkheden om hun eigen gang te gaan. Wil je als school een fijne en veilige omgeving bieden aan kinderen, dan is meer natuur op het schoolplein in ieder geval een deel van de oplossing.
Hitte en wateroverlast
Groene schoolpleinen zijn niet alleen aan te raden voor een beter sociaal klimaat op school, maar ook essentieel tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals hittestress en hevige regenval. Op veel betegelde pleinen is het op warme dagen snikheet, terwijl na een flinke regenbui het plein vol met plassen staat omdat het water niet goed weg kan. In beide gevallen is een grijs schoolplein geen fijne omgeving om buiten te spelen.
Daarnaast speelt natuurlijk ook het belang van de biodiversiteit, die met name in de stad onder grote druk staat. Veel soorten vogels, insecten en vlinders hebben het moeilijk. Zij hebben veel baat bij het vergroenen van schoolpleinen.
Bron: IVN