Ga naar de inhoud
Home » De voordelen van een groen plein

De voordelen van een groen plein

Een groen schoolplein heeft veel voordelen voor zowel kinderen als de natuur. We zetten ze op een rijtje:

  1. Motorische ontwikkeling: Een groen schoolplein daagt kinderen uit met verschillende ondergronden en hoogtes, wat de motorische vaardigheden verbetert. Hoewel de overgang misschien even wennen is, ervaren kinderen na verloop van tijd een grote verbetering.
  2. Groene omgevingen en concentratievermogen: Een groene omgeving heeft een bewezen positief effect op onze gemoedstoestand. Het zorgt niet alleen voor rust, maar verbetert ook ons concentratievermogen. Uitzicht op groen zorgt voor minder afleiding en een langere concentratiespanne.
  3. Groene pleinen verbeteren waterafvoer: Natuurlijke omgevingen met aarde, beplanting en natuurlijke wateropslag voorkomen wateroverlast in steden. Levendige ondergronden absorberen meer water tijdens regenbuien, wat zorgt voor een betere waterafvoer en minder overlast.
  4. Minder conflicten op het schoolplein: Kinderen ervaren minder stress in een groene omgeving, wat leidt tot meer positieve gevoelens richting elkaar. In een natuurlijke speelomgeving met verschillende elementen krijgt de fantasie van kinderen alle ruimte, wat het aantal conflicten vermindert.
  5. Groen stimuleert gezonde voeding: Onderzoek toont aan dat kinderen die opgroeien met natuurlijk eten, zoals groenten van een schoolmoestuin, eerder geneigd zijn om gezonde voedingsgewoonten te ontwikkelen. Een groen schoolplein met eetbaar groen moedigt kinderen aan om meer groenten te eten en vergroot hun bewustzijn van de natuur.
  6. Verkoeling in de zomer: Stenen schoolpleinen houden veel warmte vast, wat zorgt voor hoge temperaturen op hete zomerdagen. Bomen op groene pleinen zorgen voor verkoeling en kunnen de gevoelstemperatuur aanzienlijk verlagen.